Blog
Zwangerschap, pesticiden en bisphenol A

Zwangerschap, pesticiden en bisphenol A

17.06.2015

Ik keek vorige week naar de aflevering van Zembla over hormoonverstorende middelen zoals pesticiden en bisphenol A tijdens de zwangerschap. Wat goed dat ze dit soort uitzendingen maken, en dat er mensen zijn die hun tijd en energie besteden aan het kneden van politici om de wereld van zwangeren gezonder te maken. Klik hier als je de uitzending ook wilt zien.

Na het bekijken van de aflevering bleef ik echter met flink wat vragen zitten: waar zitten die hormoonverstorende stoffen dan allemaal in? En wat moet ik mijn zwangeren adviseren, zonder dat ze het gevoel krijgen dat ze alleen maar in een hutje op de hei en op water en brood mogen leven? Allerlei vragen dus waar ik graag antwoord op wilde.

Onderzoek naar hormoonverstorende middelen

Ik ben in de materie gedoken. Er is vrij veel bekend, maar ook veel nog niet. Zo is het onderzoeken van welke stoffen wat precies veroorzaken vaak moeilijk, ook omdat iedereen altijd hormoonverstorende middelen binnenkrijgt. Hieronder geef ik een paar tips waardoor je de meeste blootstelling aan dit soort stoffen wegvangt. Wil je meer informatie en ben je een persoon die om kan gaan met heel veel informatie zonder hier gestrest van te raken, ga dan naar eenveilignest.nl.

Hormoonverstoorders preventietips:

Dit zijn de belangrijkste tips die ik je kan geven:

Vermijd pesticiden op groenten en fruit

Het mooiste zou zijn als je biologisch voedsel zou kopen. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd. Wat al helpt is om alle groente en fruit goed te wassen voor gebruik, en alleen groente en fruit te kopen die in Nederland zijn verbouwd. In Nederland zijn de eisen aan het gebruik van pesticiden namelijk strenger dan bijvoorbeeld in Spanje. Buiten Europa is het echter nog minder goed gereguleerd, dus wat dat betreft is een aardbei uit Spanje beter voor je dan eentje uit Marokko. Om het verschil tussen normaal en biologisch eten in beeld te brengen heb ik een illustrerend filmpje gevonden over een gezin dat overstapte op biologisch eten.

Verpakkingen

De meeste verpakkingen zijn gemaakt van plastic. Mijn advies is dan ook om als het even kan je groente en fruit los te kopen, dus zonder de plastic verpakking. En ook thuis doe je er goed aan om je kaas bijvoorbeeld niet in een plastic bakje te stoppen. Het beste is om te proberen alles in glas of porselein te bewaren. Wil of moet je toch iets van plastic gebruiken, kijk dan op de code die genoteerd staat in een klein driehoekig merkje. De codes 1 t/m 5 zijn veilig. Ik heb zelf meteen alle plastic bordjes en bakjes van de kinderen weggegooid. Nu nog op zoek naar aluminium lunchtrommeltjes…

Lucht je huis

Uit de meeste dingen die je in je huis hebt staan komen hormoonverstorende stoffen vrij. Mijn advies is dan ook om je huis goed te luchten, bijvoorbeeld iedere dag minstens 10 minuten. Ook is het verstandig om tijdens het slapen het raam op een kier te zetten.

Was de nieuwe babykleertjes

Alles wat je nieuw koopt voor je baby moet gewassen worden voor je het gebruikt. Denk hierbij ook aan lakentjes, slabbetjes etc. Lucht het nieuwe matrasje goed door het een paar uur buiten te zetten.

Schoonmaakmiddelen etc.

Ook in veel schoonmaakmiddelen, make-up, crèmes, shampoos etc. zitten hormoonverstorende middelen. Probeer minder van dit soort producten te gebruiken en stap over op middelen met een natuurkeurmerk zoals bijvoorbeeld het EKO-keurmerk. Echte diehards gaan hun huis te lijf met azijn, citroen en baking soda.

Als je deze adviezen volgt, krijg je al heel veel minder hormoonverstorende stoffen binnen. Vooral in je zwangerschap is het verstandig hier op te letten. Klik hier voor nog meer tips voor een goede bevalling.