Blog
Wanneer is de bevalling echt begonnen?

Wanneer is de bevalling echt begonnen?

03.02.2015

Over de vraag wanneer de bevalling begonnen is, is niet iedereen het eens. Vergelijk het met een bal die van een heuvel afrolt: hij gaat steeds sneller rollen, wie kan bepalen wanneer de bal echt aan het rollen is?

Het breken van de vliezen

Over één ding is iedereen het eens: als je vliezen breken, is de bevalling begonnen. Dat wil niet zeggen dat je dan ook binnen 24 uur een kindje hebt, soms laten de weeën nog lang op zich wachten. (Wil je tips over wat te doen bij gebroken vliezen en geen weeën? Ik zal mijn volgende blog hieraan wijden.)

Als de vliezen breken, voel je over het algemeen een plons warm vocht langs je benen stromen. Sommige vrouwen voelen een soort plopje wanneer de vliezen breken. De hoeveelheid vruchtwater dat uit je komt lopen, kan enorm verschillen. Bij sommige vrouwen lijkt het wel twee liter, terwijl anderen niet meer dan een paar druppeltjes hebben. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid vruchtwater in je buik en van hoe diep het hoofdje van jouw baby is ingedaald. Als een hoofdje diep in je bekken zit, zal dat je bekken geheel afsluiten en het vocht dat nog rondom de baby is niet doorlaten. Is het hoofdje nog niet ingedaald, dan zien we vaak heel veel vruchtwater; het water rondom de baby kan dan makkelijker naar buiten stromen. Dit wil niet zeggen dat je baby dan helemaal droog ligt, er is meestal nog vrij veel water rondom je kindje aanwezig.

Vruchtwater is over het algemeen doorzichtig. Er zitten soms kleine witte vlokjes in, het vernix, of huidsmeer van de baby. Ook kan het een beetje roze zijn als er een druppeltje bloed van jouw baarmoedermond bij zit. Dit is niet iets om je zorgen over te maken.

Het kan zijn dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept, dan is het vruchtwater groenig of bruinig.

De weeën

Bij de meeste vrouwen (zo’n 75 procent) begint de bevalling met weeën. Meestal komen de weeën langzaam opzetten. Eerst een wat lichte kramp in je onderbuik, komend en gaand. Naarmate de tijd verstrijkt, worden de krampen intenser en regelmatiger.

Er zijn ook vrouwen waarbij de bevalling direct heel intens inzet. Zij hebben van het ene op het andere moment stevige weeën die ze moeten wegzuchten. Dit soort bevallingen verlopen over het algemeen sneller.

Of jouw bevalling nu een tragere start heeft of hevig op komt zetten, op een gegeven moment zal jij of je partner eens een paar weeën gaan timen. Als je elke 3, 4 of 5 minuten een wee hebt die een (kleine) minuut aanhoudt, ben je goed bezig. Hier gaan de meningen over of de bevalling nu wel of niet begonnen is, uiteenlopen. Sommigen vinden dat de bevalling is begonnen als je een uur regelmatige weeën hebt, anderen menen dat de bevalling pas begonnen is bij 3 tot 4 centimeter ontsluiting.

Ik zelf denk dat het niet zo belangrijk is om een exact punt aan te wijzen waarop de bevalling begint. Als barende weet je over het algemeen zelf prima wanneer jouw bevalling echt begonnen is.