Blog
Voorkomen van inscheuren en inknippen tijdens de bevalling

Voorkomen van inscheuren en inknippen tijdens de bevalling

20.05.2015

Over inscheuren en inknippen tijdens de bevalling wil je waarschijnlijk niets weten als je zwanger bent. Toch is het goed om deze blog over het voorkomen van inscheuren en inknippen tijdens de bevalling door te lezen, want ik geef (bewezen) tips en tricks over hoe je er zelf voor kunt zorgen minder of misschien wel helemaal niet in te scheuren.

Kenmerken inscheuren tijdens de bevalling

Het rare van inscheuren tijdens de bevalling is dat vrouwen het meestal niet merken. Ik krijg vaak pas na de bevalling, als het kindje al is bewonderd, de vraag van de nieuwe moeder of zij is ingescheurd. Hoe kan het dat je zoiets niet voelt? De beste vergelijking die ik hier ooit voor heb verzonnen is het gevoel van overgeven; een krachtige, zeer intense ervaring. Je kunt je er niet tegen verzetten, je kunt het niet tegenhouden. Zo ongeveer voelt persdrang ook, maar dan de andere kant op natuurlijk. Het eventuele inscheuren kun je vergelijken met iemand die je tegen je scheenbeen schopt tijdens het overgeven. Dat doet normaal gesproken flink zeer, maar omdat je al zo’n intense ervaring ondergaat, mengt het als het ware met het gevoel van overgeven en kun je naderhand niet duidelijk aangeven wat er nu allemaal precies tegelijk gebeurde.

Er zijn een paar gebeurtenissen waarbij het soms nodig is de bevalling te versnellen en je verloskundige of gynaecoloog ervoor zal kiezen je in te knippen. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak bij een vacuümbevalling of als ze vermoeden dat het kindje nu echt geboren wil worden. Voordat er wordt geknipt, word je altijd lokaal verdoofd zodat je het knippen in principe niet voelt. Een wond na inscheuren heelt makkelijker en beter dan een knip. Een goede verloskundige of gynaecoloog zal daarom alleen inknippen als het echt nodig is.

Wat kun je zelf doen?

- Als je nog zwanger bent: perineummassage

Vanaf 35 weken kun je 1 à 2 keer per week je perineum (het stukje huid tussen je vagina en je anus) en de ingang van je vagina masseren. Je kunt dit zelf doen of je partner vragen om het voor je te doen. Er is speciale perineumolie voor dit doel te koop, maar je kunt ook vitamine E-olie gebruiken of een andere olie die je lekker vindt. Door de massage verbetert de doorbloeding in het gebied waardoor het weefsel sterker wordt.

- Tijdens de bevalling: warm washandje

Het is een tip uit grootmoeders tijd, maar wetenschappelijk bewezen: het helpt echt. Vrouwen die tijdens het laatste stuk van de uitdrijving een warm washandje op hun perineum kregen, scheurden minder vaak in. Vraag dus om een washandje als je het niet aangeboden krijgt en zet het in je bevalplan.

- Tijdens de bevalling: zuchten op het juiste moment

Als je kindje bijna geboren is en het grootste deel van je baby’s hoofdje al zichtbaar is, is het belangrijk even niet te persen. Probeer deze wee zuchtend door te komen en het kindje alleen op de kracht van de wee zelf geboren te laten worden. Veel verloskundigen zullen heel goed aangeven wanneer het tijd is om te zuchten en zullen dit van tevoren ook even met je oefenen. Je wilt op dat moment niets liever dan doorpersen maar probeer uit alle macht dit oergevoel even tegen te houden. Succes met het volgen van mijn tips voor het voorkomen van inscheuren en inknippen tijdens de bevalling.