Blog
Tips voor tijdens de bevalling

Tips voor tijdens de bevalling

02.12.2015

Vandaag heb ik voor jullie een aantal tips voor tijdens de bevalling verzameld. Dingen die ik tijdens bevallingen heb gezien waarvan ik dacht: ‘dat is nou handig!’, behandel ik in deze blog.

Een hot/cold-pack

Een hot/cold-pack is een zakje met vloeistof dat zowel warm als koud gemaakt kan worden. Zo handig!

  • Tijdens je weeën maak je hem warm in een pannetje water of de magnetron. Je kunt hem op je onderrug leggen of op je buik, waar jij het fijn vindt. Hij vormt naar je lichaam en voelt daardoor prettig aan.
  • Na je bevalling, in de kraamweek, maak je er een cold-pack van door hem in de vriezer te leggen. Nu is het heel fijn ter verkoeling voor als je bent ingescheurd. Ook voorkomt het zwellingen op die plek. Wel even een washandje eromheen doen.
  • Mocht je kindje last krijgen van darmkrampjes, dan maak je het pack een beetje warm, leg er een doek overheen, dit leg je tegen het buikje van je kindje terwijl je je kindje lekker bij je houdt. Ook kun je je baby met zijn buikje over het warm/cold-pack heen leggen, blijf er dan wel bij zitten. Door de lichte druk en de warmte, zal het de krampjes bij je kindje verminderen.

De hot/cold-packs zijn te koop bij diverse sportzaken, een echte aanrader!

Een bevalplan

Schrijf op wat je denkt graag te willen tijdens je bevalling. Je mag er altijd van af wijken. Meer weten over het schrijven van een bevalplan? Lees dan ook eens mijn eerdere blog.

Iets om aan te hangen

Veel vrouwen vinden het heel fijn om af en toe even aan iets te kunnen hangen tijdens hun weeën. Een tip hiervoor: leg een knoop in een laken, en gooi deze laken over een deur heen. Zorg er wel voor dat de knoop aan de buitenkant zit. Sluit de deur: en hangen maar!

Een bal

Zo’n grote, plastic bal om op te zitten. Veel vrouwen zitten tijdens de bevalling uren op deze ballen. Je kunt blijven bewegen, wat heel fijn is als je een wee hebt, en ook belangrijk voor het goed indalen van je kindje. Deze bal kun je ook meenemen onder de douche, zo hoef je niet de hele tijd te staan.

Een man die weet hoe je de onderrug kunt masseren

Neem je man eens een keer mee naar je verloskundige en vraag of ze hem wil voordoen hoe hij je onderrug kan masseren tijdens je bevalling. Je zult er geen spijt van krijgen!

Een baarkruk

Wat is het toch belangrijk om tijdens jouw bevalling de houding te kiezen die jij het meest fijn vindt,  een houding aanhouden die écht bij jou past. Veel vrouwen vinden het bijvoorbeeld erg prettig om hurkend of zittend te persen. Vraag je verloskundige dan ook of zij haar baarkruk meeneemt naar de bevalling.

Dit waren mijn tips voor tijdens de bevalling, veel succes!