Blog
Tips voor een keizersnee

Tips voor een keizersnee

26.03.2015

In mijn vorige blog schreef ik over de noodzaak om een keizersnee zoveel mogelijk te voorkomen. Een goede voorbereiding is het halve werk. In deze blog geef ik je dan ook een aantal tips voor een keizersnee, over hoe je jouw kindje het beste kan helpen mocht hij/zij toch m.b.v. een keizersnee geboren gaan worden.

Verdoving

Als er niet al te veel spoed is zal de anesthesist ervoor kiezen om jou een ruggenprik (epiduraal) te geven en je niet helemaal onder zeil te laten gaan (narcose). En terecht. Een narcose ingaan met een dikke buik en wakker worden naast jouw man die jullie kindje aangekleed vasthoudt, is op zijn zachtst gezegd een vreemde gewaarwording. Het duurt dan over het algemeen langer voordat de liefde tussen jou en je kind op gang komt t.o.v. een natuurlijke bevalling zonder narcose.

Vriendelijke keizersnee

Vanuit Amerika is de ‘gentle ceasarian’ overgewaaid. Tijdens zo’n keizersnee wordt de operatiekamer minder sterk gekoeld, waardoor de baby de hele tijd bij de moeder kan blijven. Dit is goed voor de band tussen moeder en kind. Tevens is dit ook goed voor het op gang laten komen van de borstvoeding, omdat de baby al op de operatiekamer aangelegd kan worden. Misschien wel het allerbelangrijkste: de baby kan gekoloniseerd worden door de huidbacteriën van de moeder. Dit is vooral voor keizersnede kindjes erg belangrijk: zij missen namelijk de vaginale bacteriestammen, doordat zij via de buik zijn geboren.

Bij deze vriendelijke keizersnee zorgt de gynaecoloog ervoor dat de baby langzamer geboren wordt, waardoor het meer op een natuurlijk bevalling lijkt en de ademhaling van de baby beter op gang komt. Ook zorgt het personeel voor rust, de baby hoort alleen het praten van de eigen ouders en eventueel muziek die door jullie is uitgezocht. Het licht op de OK wordt lager gedraaid zodra de baby geboren is. Hierdoor komt de baby een heel stuk vriendelijker in deze wereld.

Veel ziekenhuizen bieden zo’n vriendelijke keizersnede aan. Vraag erom. Mochten ze het niet aanbieden: print wat informatie uit van het internet en vraag de gynaecoloog erover te praten met zijn staf. Je zult niet de eerste zijn die deze verandering met succes op de agenda zet van een ziekenhuis.

Mee met papa

Blijkt een ‘gentle ceasarian’ toch niet mogelijk? Zorg er dan voor dat je partner bij de baby blijft en naar een andere kamer gaat, in de OK is het namelijk te koud. Eenmaal in de andere kamer kan hij de verpleging vragen de baby bloot op zijn blote borst te leggen. Hier zal de baby, maar ook jouw partner, enorm van kalmeren. Ze hebben allebei nogal een stressvolle gebeurtenis achter de rug. Door huidcontact te hebben, kunnen de twee lichamen zich veel beter ontspannen.

Huid op huid contact

Heel belangrijk na een keizersnee: neem je kindje veel bloot bij je. Dit kan in eerste instantie erg moeilijk zijn, aangezien je in het begin nog niet goed zelfstandig kunt bewegen. Vraag je familie, partner of de verpleging je te helpen. Kleed je kindje uit en leg het met een muts op onder een deken op je blote borst. Door het huidcontact krijgt de baby meer goede bacteriën binnen en maken jullie allebei oxytocine aan, het verliefdheidshormoon. Hierdoor wordt jullie band versterkt, zal de ademhaling van je baby rustiger worden, de zuurstofopname verbeteren en de bloeddruk lager worden. Ook voor mannen is het goed de baby regelmatig bloot bij je te nemen. Bij jullie mannen werken de voordelen net zo hard.

Borstvoeding

Ook hier geldt voor de kolonisatie met jouw eigen goede bacteriën: geef borstvoeding. Je baby heeft na een keizersnee al minder bacteriestammen in zijn of haar darmpjes. Door veel huid op huid contact en borstvoeding, geef je je kind toch nog zo veel mogelijk goede bacteriën mee. Vergeet natuurlijk ook niet alle bovenstaande tips voor een keizersnee, zodat je met zo min mogelijk stress kan bevallen.