Blog
Tips voor een goede bevalling

Tips voor een goede bevalling

03.02.2014

Nadert de grote dag? Je bent vast al druk bezig met de voorbereidingen van wellicht je eerste bevalling. Dat is een goed teken, blijf dit zeker doen. Wanneer je je goed hebt voorbereid, weet je namelijk precies wat je van je bevalling kan verwachten. Althans, een bevalling moet je echt meemaken voordat je er echt over mee kan praten. In deze blog geef ik je graag een aantal tips voor een goede bevalling.

Luister naar je lichaam

Veel vrouwen vinden het fijn om tijdens hun bevalling rustig op bed te liggen, sommigen lopen graag rond, anderen wiegen met de heupen of maken zingende geluiden. Voel aan wat voor jou fijn is en het beste werkt. Zelfs als je in het ziekenhuis bevalt en misschien vast zit aan allerlei draden is het vaak mogelijk om rond te lopen. Vraag ernaar.

Massage

Massage zorgt niet alleen voor ontspanning, het geeft je meer oxytocine, het bevalhormoon waar je goede ween van krijgt. Veel vrouwen vinden het heerlijk, maar niet iedereen houdt ervan tijdens de weeen gemasseerd te worden. Als het niet fijn voelt, geeft het aan.

Bad/douche

Heerlijk ontspannen in een warm bad... Water op je huid voelt als een massage. Ook de warme straal van de douche kan zeer verlichtend werken. Warm water stimuleert niet alleen de afgifte van pijnstillende hormonen, maar ook de ontsluiting. Dit is voor meer en meer vrouwen dan ook een reden om voor een badbevalling te kiezen.

Muziek

Rustgevende muziek kan helpen je adrenaline te verminderen en het bevalhormoon oxytocine te verhogen.

Ademhalingsoefeningen

Tijdens de zwangerschap kun je je ademhaling oefenen, bijvoorbeeld door yogalessen te nemen. Tijdens zwangerschapsyoga leer je je bewust voor te bereiden op de bevalling en krijg je onder andere ademhalingsoefeningen die je helpen relaxen. De doula-app kan je helpen met een goede ademhaling tijdens de weeen.

Lees veel en praat over je gevoelens met vriendinnen die al zijn bevallen

Natuurlijk kun je ook terecht bij je verloskundige of je (huis)arts. Immers, als je weet wat je kunt verwachten, wat er in je lichaam gebeurt en moet gebeuren tijdens de bevalling, zul je wellicht meer zelfverzekerd zijn.

Dit waren mijn tips voor een goede bevalling, veel succes!