Blog
Tips om je bevalling te starten

Tips om je bevalling te starten

14.04.2015

Veel vrouwen beginnen na 40 weken zwangerschap reikhalzend uit te kijken naar de start van de bevalling. Ik heb vrouwen begeleid die met 42 weken nog wel een weekje door wilden, echter komt dat niet vaak voor.  Even de cijfers: 20% van de vrouwen bevalt na 41 weken, en ongeveer 5% na 42 weken. Er zijn veel tips en tricks om je bevalling te laten starten, de meesten werken niet, maar sommigen wel! In deze blog behandel ik de tips om je bevalling te starten die wél werken.

Voeding

Het drinken van tonic, het eten van ananasharten (beiden bevatten kinine, een stof dat bevallingen zou kunnen opwekken), pittig eten, bruine bonen (spoort darmen aan, zou ook kunnen helpen).  Deze middelen vallen onder het mom: “Baat het niet, dan schaadt het niet”. Behalve dat het drinken van grote hoeveelheden tonic niet aan te raden is, wegens de grote hoeveelheden suiker die je dan binnen krijgt. Deze middelen zijn echter niet zo krachtig dat ze echt een bevalling in gang kunnen zetten.

Medicatie

Wonderolie, ricinusolie,  castorolie, allemaal hetzelfde. We hebben het hier over een laxeermiddel dat de darmen aanzet zich te legen. Dat wil dus zeggen dat je flinke buikkramp en diarree krijgt. Niet zelden zet dit een rijpe baarmoeder aan tot weeën. Uiteindelijk is dit een methode die niet veel wordt gebruikt door de vrouwen, gezien de nare bijwerkingen (krampen en diarree).

Massage/acupunctuur

Er zijn een paar drukpunten die je zelf, of je partner, zou kunnen masseren om je bevalling te laten beginnen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit door een professional te laten doen. In mijn volgende blog zal ik dieper ingaan op deze methode.

Seks

In sperma zit prostaglandine, een hormoon dat de bevalling kan opwekken. Als je lijf al bijna toe is aan bevallen, kan dit net het laatste zetje geven. Zelfs een orgasme kan helpen! Dit door de stoot oxytocine die je in je bloed krijgt bij een orgasme. Het stimuleren van je tepels geeft ook extra oxytocine.

Strippen

Na 41 weken zwangerschap kan je verloskundige of arts je strippen. Zij gaat dan met twee vingers in je vagina, en probeert via je baarmoedermond met een masserende beweging je vliezen een beetje los te maken van de baarmoeder. Hierbij komen prostaglandinen vrij, een hormoon dat je bevalling in gang kan zetten. Het strippen halveert de kans op overtijd raken (na 42 weken) en verkleint de kans op complicaties bij vrouwen die al eerder zijn bevallen.

Vliezen breken

Na 41 weken en 5 dagen kan je verloskundige je vliezen breken. Ze doet dit met een klein stokje met een scherp puntje eraan. Je voelt hier niet zoveel van, behalve wat gerommel.  Niet alle praktijken hanteren deze methode. Bovendien behoort deze methode niet altijd tot de mogelijkheden, je moet namelijk  wel  al wat ontsluiting hebben. Een vrouw die haar vliezen laat breken heeft bijna twee keer zoveel kans spontaan te gaan bevallen als een vrouw die dit niet laat doen, en dat zonder extra risico’s!

Raadpleeg je verpleegkundige wanneer je meer wilt weten over de laatste twee tips om je bevalling te laten starten.