Blog
Probeer een keizersnee te voorkomen

Probeer een keizersnee te voorkomen

26.02.2015

Onder zwangeren en in de media wordt er vaak vrij luchtig over een keizersnee gedacht. De meeste vrouwen bevallen liever via de natuurlijke weg, maar als het kindje bijvoorbeeld in stuitligging ligt en niet meer gedraaid kan worden, kiezen veel vrouwen uiteindelijk toch voor een keizersnee. Ik begrijp deze keuze. Als je informatie zoekt over de keizersnee, vindt je meestal wel lijstjes met alle risico’s, maar over het algemeen krijg je alleen een positief beeld voorgeschoteld. Ik zeg dan ook altijd: probeer een keizersnee te voorkomen, in deze blog zal ik uitleggen waarom.

Het belang van bacteriestammen

De laatste tijd wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van een keizersnee op de darmbacteriën van de baby. Als vrouw heb je in je vagina 400-500 verschillende stammen bacteriën. Deze bacteriestammen heeft de baby nodig om zijn of haar darmflora op te bouwen. Dit kan alleen gebeuren door de baby tijdens de geboorte door jouw vagina te laten reizen, alleen op deze manier kan hij/zij in aanraking komen met de benodigde bacteriën, om zo een gezonde darmflora op te kunnen bouwen.

We krijgen steeds meer kennis over de darmen van baby’s die met een keizersnede zijn geboren. Deze baby’s verkrijgen nooit meer de benodigde bacteriestammen en hebben daardoor een verhoogd risico op allerlei aandoeningen zoals; suikerziekte, obesitas, allergieën en astma. Wil je meer weten over het belang van bacteriestammen voor jouw baby? Bekijk dan eens de documentaire: Microbirth. Microbirth geeft een ietwat dramatisch beeld, maar er komen ook veel wetenschappers aan het woord.

Hoe verlaag je het risico op een keizersnee?

In sommige gevallen is een keizersnee het beste wat jou of jouw baby had kunnen overkomen. Een leven kan gered worden door deze ingreep. Het is goed om de keizersnee hiervoor te reserveren: voor het redden van een leven. Veel artsen grijpen echter veel te snel naar het mes. Hieronder vindt je een aantal tips om dat te voorkomen:

  • Beval in een ziekenhuis waar de artsen niet te snel voor een keizersnee kiezen. Doe hier onderzoek naar, ieder ziekenhuis beschikt over cijfers. Het aantal keizersneden kunnen per ziekenhuis behoorlijk verschillen.
  • Maak een bevalplan waarin je schijft dat een keizersnee een laatste redmiddel is en niet te makkelijk ingezet mag worden bij jouw bevalling. Over het algemeen nemen artsen bevalplannen serieus.
  • Probeer zo natuurlijk mogelijk te bevallen. Liever geen inleidingen, bijstimulaties en ruggenprikken. Beval op eigen kracht, of in ieder geval zo lang mogelijk. Elke ingreep kan in jouw natuurlijke systeem een lawine aan andere ingrepen in gang zetten, welke uiteindelijk kunnen leiden tot een keizersnee.
  • Als jouw kindje met 35/36 weken nog in een stuitligging ligt, ga dan op zoek naar iemand die het kindje kan draaien. Je hebt ongeveer 50% kans dat de baby in hoofdligging gedraaid kan worden, hiermee wordt de kans op een keizersnee aanzienlijk verlaagt.
  • Als je de keuze hebt tussen vaginaal bevallen of een keizersnede, bijvoorbeeld wanneer jouw kindje in stuitligging is blijven liggen ondanks pogingen hem/haar te draaien, informeer jezelf dan goed van te voren. Bekijk de documentaire Microbirth en praat hierover met de gynaecoloog en/of jouw verloskundige.
  • Ook als je al een keer een keizersnee hebt gehad, heb je veel kans deze keer wel vaginaal te kunnen bevallen. Ook hiervoor geldt: informeer jezelf en zet alle voor- en nadelen van een keizersnede goed tegen over elkaar en probeer een keizersnee te voorkomen.