Blog
Invloed van angst op de bevalling

Invloed van angst op de bevalling

11.09.2015

Vanmorgen in de auto op weg naar een bevalling hoorde ik een nieuw radiospotje, waarvan mijn haren onmiddellijk overeind gingen staan. In het spotje werd verteld over een nieuwe stichting die onderzoek ging doen naar zwangerschappen en bevallingen die niet goed eindigden. Op zich natuurlijk heel goed dat daar meer onderzoek naar wordt gedaan, echter werd er in het spotje flink ingespeeld op het sentiment, en dan vooral op de angstgevoelens van zwangere vrouwen. 

Waarom kunnen we zwangeren nu niet een beetje met rust laten? We drukken ze steeds met de neus op de gevaren die er mogelijk op de loer liggen. In mijn praktijk zie ik zoveel zwangeren die zich bang laten maken door allerlei berichten. Ik vraag me vaak af wat dit doet voor de baby in de buik, al die stress. In deze blog behandel ik dan ook de invloed van angst op de bevalling.

Onderzoeken naar de invloed van angst op de pijnervaring van zwangeren

Er zijn een paar interessante onderzoeken gedaan naar de invloed van angst op de ervaring van pijn. In een van de onderzoeken werd aan twee groepen (niet zwangere) vrouwen verteld dat ze straks een stroomstootje zouden krijgen. De ene groep vrouwen kreeg te horen dat ze hier niet zo veel van zou voelen, de andere groep werd verteld dat het flink pijn zou doen. Na het stroomstootje gaven de vrouwen die bang waren gemaakt aan dat ze vrij veel pijn hadden ervaren, terwijl de andere groep vermeldde weinig pijn te hebben gevoeld.

In een andere setting kregen weer twee groepen vrouwen een stroomstootje. De ene groep had hun partner bij zich, die liefdevol tegen hen praatte. Ze waren in een warme kamer met prettige muziek. De andere groep was alleen in een lege ruimte zonder muziek. Hier bleek dat de vrouwen die liefdevol werden behandeld minder pijn rapporteerden dan de vrouwen die alleen waren.

De tips voor angst en pijn tijdens de baring die ik hieruit haal:

  • Laat je vooral niet bang maken. Probeer al het beangstigende nieuws ver van je te houden. Vraag familie en vrienden om niet hun ‘nare’ verhalen met je te delen.
  • Zorg ervoor dat je iemand bij je bevalling hebt die lief voor je is, die de goede dingen kan zeggen. Als je dat niet hebt, maak dan gebruik van de Doula-app, hier praat ik je liefdevol door je weeën heen.
  • Ga bevallen in een fijne, rustige en warme kamer. Koop een lekkere zachte kruik, een fijne omslagdoek, zachte en dikke sokken. Zoek muziek uit die jij fijn en ontspannend vind.

En ik, wat kan ik doen als verloskundige? Ik ga die mensen van die stichting eens opbellen en ze flink de oren wassen. Uit de lucht met die radio-spot en het bespaarde geld steken in onderzoek. Bijvoorbeeld naar de invloed van angst op de bevalling