Blog
Het breken van de vliezen

Het breken van de vliezen

28.08.2015

In mijn vorige blog schreef ik over zwangerschap, pesticiden en bisphenol A. Deze week ga ik meer vertellen over het breken van de vliezen. Hoe herken je het en wat moet je doen wanneer het gebeurt. 

Het breken van de vliezen

Bij ongeveer 10 procent van de vrouwen begint de bevalling met een plopje, gevolgd door een grote plons vruchtwater dat langs je benen stroomt. Het is duidelijk: de vliezen zijn gebroken. In films wordt er dan in paniek een ambulance gebeld en word je direct met gillende sirenes afgevoerd waarna al snel de baby geboren wordt.

In het echt gaat het meestal anders. Veel vrouwen voelen maar heel weinig vruchtwater aflopen en weten helemaal niet zo zeker of de vliezen nu wel of niet gebroken zijn. Meestal ga je na het breken van de vliezen gewoon nog even een paar uurtjes slapen en is er helemaal geen paniek, laat staan sirenes.

Door het breken van de vliezen komt er prostaglandine in je lichaam vrij, het hormoon dat een flinke impuls geeft aan het starten van de weeën. Grote kans dus dat de weeën eraan komen, geen paniek, lekker laten komen die bevalling.

Waar herken je vruchtwater aan?

 • De welbekende plons vocht;
 • De reuk, een ietwat zoetige lucht;
 • Kleine witte vlokjes die erin zweven (als je iets hebt kunnen opvangen in een glas);
 • Soms is vruchtwater groen of bruinig, dan heeft de baby in het water gepoept.

Als je dus de hele tijd wat doorzichtig, reukloos vocht verliest, is de kans groot dat het geen vruchtwater is maar afscheiding. Heel normaal om op het einde van je zwangerschap meer afscheiding te hebben. Blijf je onzeker: bel je verloskundige op en vraag wat zij ervan denkt. Waarschijnlijk zal ze even langskomen en zachtjes aan het hoofdje van de baby ‘schudden’. Sommige baby’s liggen met hun hoofdje als een soort stop in je bekken en sluiten de hele boel af, waardoor er weinig vruchtwater langs kan. Als je dan een beetje met het hoofdje wiebelt, zal er toch een klein stroompje vocht komen aflopen en weet je het zeker: de vliezen zijn gebroken. Blijft er onduidelijkheid, dan zal zij verder onderzoek doen om te kijken of het nu vruchtwater is of niet.

Hoge vliesscheur

Een andere mogelijke reden voor druppelsgewijs aflopen van vruchtwater is de hoge vliesscheur.  Je kunt je voorstellen dat als er een klein gaatje is ontstaan in de vliezen bij de voetjes van de baby, bij je ribben, het vruchtwater er niet makkelijk uit kan en zal blijven druppelen.

De kleur van het vruchtwater

Vruchtwater is over het algemeen doorzichtig als water, of licht roze door wat bijmenging van bloed. Soms heeft de baby al in jouw buik voor het eerst gepoept en zie je dus dat het vruchtwater groen of bruin is. De kans hierop neemt toe met de zwangerschapsduur. Bij vrouwen die 42 weken zwanger zijn, heeft 20 procent van de baby’s in de baarmoeder gepoept. Het is voor de baby niet onveilig om een tijdje in meconium houdend vruchtwater te leven. Het enige risico is dat de baby de meconium in zijn longetjes krijgt. Alhoewel kans hierop klein is, is dit de reden dat wij bij meconiumhoudend vruchtwater een thuisbevalling afraden.

Wat nu?

 • Eerst maar even genieten; het gaat gebeuren, grote kans dat je in de nacht weeën gaat krijgen. Je kindje komt er aan.
 • Kijk dan eens goed naar de kleur van het vruchtwater. Is dat groen of bruin, dan is het verstandig je verloskundige of arts te bellen. Is het doorzichtig,  dan kan er rustig afgewacht worden tot de weeën beginnen. 70 procent van de vrouwen krijgt binnen 24 uur weeën.
 • Als het nacht is: probeer nog zoveel mogelijk slaap te pakken. Overdag: laat de verloskundige weten dat je vliezen gebroken zijn, lees een boek, kijk een film, doe een middagdutje. Ontspan en doe het rustig aan. Doe eventueel drukpuntmassage om de weeën op te wekken (zie blog van volgende week).

Wat niet te doen?

Nu de vliezen zijn gebroken is de beschermende laag tussen de baby en de buitenwereld weg. Dit geeft een iets verhoogde kans op een infectie. De volgende voorzorgsmaatregelen zorgen ervoor dat er geen bacterieën in je vagina komen, en dus ook niet bij de baby.

 • Geen tampons inbrengen;
 • Niet meer vrijen;
 • Niet meer in bad;
 • Bellen bij koorts (temperatuur boven de 37,8 graden).