Blog
Eerste tekenen van de bevalling

Eerste tekenen van de bevalling

24.01.2015

Als verloskundige krijg ik vaak de vraag wat de eerste tekenen van de bevalling zijn. Hieronder vertel ik daar iets over. In mijn volgende blog zal ik ingaan op hoe je nu weet of de bevalling echt begonnen is.

Slijmprop

Als eerste aanwijzing voor de bevalling kan het zijn dat je de slijmprop verliest. Dit is een vrij dik stuk slijm, soms zo taai als een post-elastiek. Er kan wat oud, bruin of roze bloed bij zitten. Je verliest de slijmprop omdat jouw baarmoedermond aan het veranderen is. Hij wordt aan het einde van de zwangerschap zachter en dunner, hij gaat verstrijken zoals we dat noemen. Bij sommige vrouwen laat de afsluitende prop slijm die erin zit dan los. Niet iedereen verlies de slijmprop, soms lijkt hij wel op te lossen. Ik ben bij bevallingen geweest waar de vrouw zich tijdens het persen nog afvroeg waar in hemelsnaam de slijmprop gebleven was…..

Het verliezen van de slijmprop betekent dus dat de baarmoedermond aan het veranderen is, maar het kan nog een tijd, tot wel 2 weken, duren voordat de bevalling echt begint.

Voorweeën

De laatste dagen van de zwangerschap kan het gebeuren dat je in de nacht wat krampen in je onderbuik krijgt. Dit gevoel lijkt op menstruatiekrampen. Vaak lig je er een uurtje wakker van, hopend of vrezend dat het nu echt gaat beginnen. Als de krampen ophouden, val je weer in slaap. De oorzaak van deze krampen in de nacht noemen we Braxton Hicks contracties. Bij deze oefenweeeën trekken meerdere spiervezels in je baarmoeder zich samen, maar nog niet allemaal tegelijk. De cellen van de baarmoederspier oefenen in het tegelijk samentrekken, wat tijdens de bevalling moet gebeuren.

Als je voorweeën hebt aan het einde van de zwangerschap is dit geen reden om: op te staan, je partner wakker te maken en andere voorbereidingen voor de bevalling te treffen. Blijf gewoon zo comfortabel mogelijk liggen en wacht het rustig af. Bedenk dat je lichaam aan het oefenen is voor het echte werk. De baby zal er een beetje verder door indalen. Baby’s hebben geen last van dit soort weeën. We denken dat ze het ervaren als een soort knuffel. Fijn om daaraan te denken, zo diep in de nacht. 

Probeer de eerste tekenen van de bevalling met vreugde te verwelkomen. Bedenk dat jouw lichaam zich klaarmaakt op de komst van je kindje.