Blog
Baringshoudingen

Baringshoudingen

27.05.2015

Er zijn veel verschillende baringshoudingen om in te bevallen. Houdingen om de ontsluitingsweeën in op te vangen en houdingen om in te persen. Vrouwen die vrij worden gelaten in hun bewegingen tijdens het persen nemen meestal een andere houding aan dan in de rugligging. Toch bevalt 85% van de vrouwen in de Westerse wereld op hun rug. Dit is dus veelal niet uit eigen keus en ook niet het beste voor de bevalling. Ik raad dan ook alle zwangeren aan zich te verdiepen in de verschillende soorten bevalhoudingen en met haar verloskundige of arts haar wensen te bespreken.

Rugligging:

Doula baringshouding rugligging 

Voordelen: Voor jou als barende? eerlijk gezegd: geen. Waarom doen we het dan zoveel? Omdat het handiger is voor de verloskundige of arts. Natuurlijk zijn er situaties denkbaar waarin het echt beter is om op deze manier te liggen, bijvoorbeeld als je een vacuüm krijgt. Over het algemeen zitten er weinig voordelen aan deze houding.

Nadelen: Iedereen kijkt op je neer, je voelt je als een torretje op haar rug. Het persen duurt langer, je hebt minder gevoel van controle. Ook rapporteren vrouwen meer pijn tijdens het persen in deze houding. Het kan gebeuren dat in de rugligging bloedvaten worden afgeklemd, waar de baby uiteindelijk last van kan krijgen.

Half zittend:

Doula baringshouding half zittend

Voordelen: Je ligt niet op je rug en hierdoor voel je je meer in controle. De zwaartekracht werkt een beetje mee, waardoor je toch nog goed kunt uitrusten tussen de weeën door.

Nadelen: Op deze manier verklein je de bekkenuitgang en het heiligbeen kantelt als het ware een beetje naar binnen, hierdoor kan de baby minder makkelijk naar buiten komen. Voor het laatste stuk van de uitdrijving is deze houding dus geen aanrader.

Verticaal tijdens ontsluiting:

Doula baringshouding verticaal tijdens ontstuiting 

Verticaal tijdens uitdrijving:

Doula baringshouding verticaal tijdens uitdrijving

Verticaal bevallen gebeurt meestal op een baarkruk. De meeste verloskundigen hebben er een en in alle ziekenhuizen zijn ze te vinden, al moet je er soms wel even naar vragen. Sommige vrouwen kunnen goed hurken; dit is ook een goede houding, je kunt er alleen wel sneller moe van worden. 

Voordelen: Meer gevoel van controle, gaat sneller, de zwaartekracht werkt mee, je kent dit gevoel al van de toiletgang en geen afklemming van bloedvaten.

Nadelen: Er wordt vaak gezegd dat deze houding ervoor kan zorgen dat je meer uitscheurt. Er zijn echter grote onderzoeken gedaan naar de verticale baringshouding en dit is nooit gebleken. Bij het lang op de kruk zitten zie je wel eens wat meer oedeem (vochtophoping) in de bekkenbodem. Dit voorkom je door af en toe even te gaan staan en een wee staand op te vangen.

Zijligging:

Doula baringshouding zijligging 

Voordelen: Tussen de weeën door kun je goed uitrusten, geen afklemming van de bloedvaten. 

Nadelen:  Geen hulp van de zwaartekracht, been zelf optillen tijdens een wee wordt op lange duur zwaar.

Op handen en knieën:

Doula baringshouding op handen en knieën

Veel vrouwen nemen deze houding spontaan aan als de hulpverleners zich er niet mee bemoeien.

Voordelen: Deze houding is heel fijn als je last hebt van je rug tijdens de bevalling. Het kan soms goed zijn deze houding aan te nemen als het allemaal wat te snel gaat.

Nadelen: De zwaartekracht werkt niet mee waardoor het, vooral als je bevalt van je eerste kindje, wat langzamer gaat.

Mijn advies

Ik adviseer zwangeren niet op hun rug te bevallen. Belangrijk is om zelf tijdens je bevalling aan te voelen welke houding je aan wilt nemen. Dit zal voor jou over het algemeen de beste houding zijn. Aarzel niet om dingen uit te proberen, vooral als je het gevoel hebt dat je niet goed kunt persen in de houding waarin je zit of ligt. Probeer die kruk eens een paar weeën uit, of wie weet kun jij wel heel goed hurken en is dat het beste voor jou. Bespreek de verschillende baringshoudingen met je verloskundige of arts en vraag of hij/zij open staat voor andere opties dan de rugligging.